Bicikl je popularno pevozno sredstvo koje je sve više u fokusu zbog rastuće svesti o zaštiti okoline i zdravlja. Osim toga, bicikl je sjajan način da se krećete kroz grad ili prirodu, a uz to je i odličan za održavanje fizičke forme. Zbog toga je prodaja bicikala postala vrlo važna za trgovce koji žele ponuditi kupcima kvalitetne bicikle za svaku svrhu.

Međutim, s toliko različitih vrsta bicikala, modela i veličina, odabir pravog bicikla može biti veoma težak zadatak. Svaki bicikl ima svoje specifičnosti, od namene do veličine, opreme i cene, pa je potrebno pažljivo razmotriti sve faktore pre nego što donesete odluku o kupovini. Kupovina bicikla koji vam ne odgovara može biti skupa i neugodna greška, stoga je važno biti dobro informisan pre nego što krenete u potragu.

U ovom blog postu ćemo vam pomoći u odabiru pravog bicikla za vaše potrebe. Objasnit ćemo kako odabrati bicikl koji će vam odgovarati prema vašoj visini i telesnoj građi, vrsti i svrsi bicikla, kao i vašim potrebama za sigurnost i udobnost tokom vožnje. Takođe ćemo razmotriti i troškove održavanja i cenu kako biste znali šta možete očekivati nakon kupovine.

  1. Razmislite o svrsi bicikla
    Prvo što trebate učiniti je razmisliti o svrsi bicikla. Planirate li ga koristiti za vožnju po gradu ili za vožnju po stazama u prirodi? Hoćete li ga koristiti za vežbanje ili kao prevozno sredstvo? Zavisno od toga, trebate odabrati odgovarajući bicikl.
  2. Odaberite odgovarajuću veličinu
    Kada odaberete svrhu bicikla, sledeći korak je odabrati pravu veličinu. Velika greška koju mnogi ljudi čine je kupovina bicikla koji je prevelik ili premalen. To može uticati na udobnost i uživanje u vožnji. Zato je važno odabrati bicikl koji odgovara vašoj visini i telesnoj građi.
  3. Odaberite vrstu bicikla
    Postoji nekoliko vrsta bicikala, a odabir zavisi od svrhe za koju ćete ga koristiti. Najčešći tipovi bicikala su gradski bicikli, gradski bicikli, brdski bicikli, trekking bicikli i hibridni bicikli. Svaki od ovih tipova bicikla ima svoje prednosti i nedostatke, pa odaberite onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.
  4. Pobrinite se za udobnost i sigurnost
    Kada odaberete bicikl, pobrinite se da vam odgovara i da je udoban za vožnju. To uključuje pravilno podešavanje visine sedišta i volana kao i odabira odgovarajućeg sedišta. Takođe, pobrinite se da bicikl ima odgovarajuću opremu za sigurnost, poput svetala i reflektora.
  5. Razmotrite cenu i održavanje
    Konačno, kada odaberete bicikl, razmislite o ceni i troškovima održavanja. Skuplji bicikli obično imaju bolji kvalitetet, ali to ne znači da je jeftiniji bicikl loš izbor. Razmislite koliko će vam bicikl trebati i koliko ćete ga često koristiti, te prema tome odaberite bicikl u skladu s vašim budžetom. Takođe, važno je imati na umu da će bicikl zahtevati održavanje, poput redovnog servisa i zamene delova. Stoga, prilikom odabira bicikla, razmotrite koliko će vas koštati održavanje i popravke.

Postoji nekoliko različitih dimenzija bicikala koje su važne prilikom odabira odgovarajućeg bicikla:

  1. Veličina okvira: Veličina okvira bicikla izražena je u centimetrima i određuje se merenjem udaljenosti između gornje cevi rama i sredine osovine pedala. Važno je odabrati odgovarajuću veličinu okvira kako bi bicikl bio udoban i siguran za vožnju. Uobičajene veličine okvira variraju od 48 cm do 62 cm.
  2. Veličina točka: Veličina točka bicikla je važna dimenzija koja utiče na stabilnost i brzinu bicikla. Uobičajene veličine točka za gradske bicikle su 700C, dok se za brdske bicikle koriste točkovi promera 26 inča, 27,5 inča i 29 inča.
  3. Širina gume: Širina gume utiče na udobnost i upravljivost bicikla. Šire gume obično pružaju više udobnosti i stabilnosti, dok tanje gume omogućuju veću brzinu i agilnost. Širina gume varira od 23 mm za gradske bicikle do 2,8 inča za brdske bicikle.
  4. Visina sedišta: Visina sedišta može biti prilagođena kako bi se osigurala udobnost i sigurnost tokom vožnje. Visina sedišta meri se između sredine pedala i vrha sedišta. Važno je prilagoditi visinu sedišta tako da potpuno ispružene noge mogu dodirivati tlo.
  5. Položaj sedišta i volana: Položaj sedišta i volana takođe je važna dimenzija koja utiče na udobnost i sigurnost tokom vožnje. Važno je prilagoditi položaj seišta i upravljača tako da ruke lako dodiruju upravljač, a leđa da budu ravna.

Sve ove dimenzije su važne prilikom odabira odgovarajućeg bicikla. Važno je uzeti u obzir svoje potrebe i specifikacije kako bi se pronašao bicikl koji savršeno odgovara vašim zahtevima.

Kompletnu ponudu bicikala možete pogledati na sajtu DOTmarket.rs