Poslednjih godina, norveški radijatori, poznati i kao panelni radijatori, konvektori ili švedske ploče, postali su dominantna tema diskusija na forumima o grejanju. Mnogi korisnici dele svoja iskustva u vezi sa ovim grejnim telima, istražujući mogućnosti kombinacije ekonomičnosti i efikasnosti u grejanju domova. Uprkos podeljenim mišljenjima, privlačnost norveških radijatora naročito dolazi do izražaja zbog njihove energetske efikasnosti.

Norveški radijatori rade po principu konvekcije, gde hladan vazduh prolazi kroz radijator i zagreva se putem posebno konstruisanog električnog grejača. Ovo stvara prirodno strujanje vazduha koje zagreva prostor bez dodatnih ventilatora, čime se smanjuje nivo buke. Kupci ističu da je njihova najveća prednost efikasnost pretvaranja električne energije u toplotu, ali se mišljenja razlikuju u vezi sa optimalnim rešenjem za loše izolovane objekte.

Iskustva kupaca variraju od relativnog nezadovoljstva do potpunog zadovoljstva, uz isticanje da norveški radijatori nisu uvek najefikasniji izbor. Forumi su prepuni saveta o odabiru snage radijatora u skladu sa površinom prostora i razmatranjem da li će radijator biti glavno ili dopunsko grejno telo. Različiti modeli norveških radijatora nude dodatne funkcije poput automatske regulacije temperature, daljinskog upravljanja i povezivanja na WiFi mrežu, sa korisnicima koji preporučuju brendove nordijskog porekla zbog boljih performansi.

Uprkos nekim nedostacima, norveški radijatori imaju svoje prednosti. Oni zahtevaju malo inicijalno ulaganje, zauzimaju malo prostora, retko se kvare, precizno održavaju temperaturu, a na tržištu postoji raznolik izbor modela sa različitim snagama. Ipak, korisnici ističu da je važno uzeti u obzir druge alternative, kao što su TA peći i inverter klime, posebno za grejanje celokupnih domova.

Prednosti Norveških Radijatora:

Malo inicijalno ulaganje.
Zauzimaju malo prostora, bešumni su i retko se kvare.
Vrlo precizno održavaju temperaturu.
Brojni modeli na tržištu sa različitom snagom.
Nedostaci Norveških Radijatora:

Mogu trošiti velike količine struje bez dovoljnog zagrevanja (posebno u loše izolovanim prostorima).
TA peći i inverter klime često su efikasniji načini grejanja na struju.
Nisu uvek optimalno rešenje za grejanje celokupnih domova, posebno u loše izolovanim objektima.

 

Pogledajte ponudu Norveških radijatora na sajtu DOTmarket.rs