Vodič za kupovinu monitora

Uvod

Monitori su neizostavni deo računarske opreme, bez kojih se ne može zamisliti bilo kakva upotreba računara. Ipak, pri kupovini monitora često se postavlja pitanje koji je najbolji za određenu svrhu. U ovom vodiču ćemo vam pomoći da izaberete monitor koji će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Brendovi monitora

Na tržištu postoje brojni proizvođači monitora, ali neki od najpopularnijih brendova su:

Tipski monitora

Pre nego što počnemo sa preporukama, evo pregleda različitih tipova monitora koji se koriste u zavisnosti od namene:

  • Za kućnu upotrebu: Ovo su obično monitori sa osnovnim karakteristikama, koji mogu da zadovolje osnovne potrebe korisnika, poput surfovanja internetom, korišćenja kancelarijskog softvera, čitanje i slanje mailova i sl. Oni se obično razlikuju po veličini ekrana i rezoluciji.
  • Za profesionalne korisnike: Ovi monitori obično imaju velike dijagonale ekrana i visoke rezolucije, što omogućava prikazivanje velike količine informacija u jednom trenutku. Takođe imaju i naprednije opcije podešavanja boja i kontrasta.
  • Za grafički dizajn: Ovi monitori obično imaju visoke rezolucije i širok spektar boja, što ih čini idealnim za profesionalce u oblasti grafičkog dizajna. Oni takođe mogu imati kalibracione opcije koje im omogućavaju precizno prikazivanje boja.
  • Za studente: Studenti obično traže monitor koji je dovoljno veliki za gledanje video lekcija i pisanje beleški. Monitori sa dijagonalom ekrana od 21-24 inča i rezolucijom 1920 x 1080 piksela obično su dovoljni za ove potrebe.
  • Za gejmere: Gejmeri obično preferiraju TN panele zbog njihove brzine odziva i osvežavanja, što je ključno za igranje akcionih igara. Međutim, TN paneli obično imaju uži vidni ugao i slabiju reprodukciju boja u poređenju sa drugim tipovima panela.

In-Plane Switching (IPS) paneli

IPS paneli su poznati po tome što imaju širok vidni ugao i visok kvalitet boje. Oni su idealni za grafički dizajn i profesionalnu upotrebu. Međutim, IPS paneli imaju obično sporije vreme odziva i osvežavanja u poređenju sa TN panelima.

Vertical Alignment (VA) paneli

VA paneli su poznati po svojoj dubokoj crnoj boji i visokom kontrastu. Oni su idealni za gledanje filmova i video sadržaja. Međutim, VA paneli obično imaju uži vidni ugao u poređenju sa IPS panelima, a takođe mogu da pate od “ghosting” efekta (duhova slike) pri brzim scenama.

Karakteristike monitora

Veličina ekrana

Veličina ekrana je verovatno najuočljivija karakteristika monitora. Najčešće su monitori dostupni u veličinama od 21 inča do 27 inča. Veći ekrani mogu da pruže bolji doživljaj gledanja, ali u isto vreme mogu da zauzimaju više prostora i budu skuplji.

Rezolucija

Rezolucija se odnosi na broj piksela na ekranu. Što je veća rezolucija, to će biti jasnija slika i tekst. Danas su najčešće rezolucije za monitor 1920×1080 (Full HD), 2560×1440 (QHD) i 3840×2160 (4K).

Osvežavanje

Osvežavanje se odnosi na broj puta u sekundi koji se slika na ekranu osvežava. Veći broj osvežavanja pruža glatkiji doživljaj prikaza. Standardna brzina osvežavanja je 60Hz, ali postoje monitori koji nude i 120Hz, 144Hz i čak 240Hz osvežavanja.

Vreme odziva

Vreme odziva se odnosi na vreme koje monitoru treba da pređe sa jednog piksela na drugi. Niže vreme odziva pruža manje zamućenja pri brzim pokretima. Uopšteno, vreme odziva manje od 5ms smatra se dobrim za gejming i akcione igre

 

  • Za gejmere: Gejmeri obično traže monitore sa brzim odzivom i visokom osvežavajućom frekvencijom kako bi se borili protiv “zamućenja” slike i “seckanja” prilikom brzih akcija u igri. Monitori za gejming često imaju osvežavajuću frekvenciju od 144Hz ili 240Hz, kao i niski odziv od 1ms ili 5ms. 5ms se smatra dobrim za gejming i akcione igre, dok bi profesionalni gejmeri trebali da se opredele za 1ms odziv i 144Hz ili višu osvežavajuću frekvenciju. Preporučeni modeli za gejming uključuju Dell Alienware AW2720HF i ASUS ROG Swift PG279QZ.

 

Tehnologija panela monitora

Postoje tri glavna tipa panela monitora: TN (Twisted Nematic), VA (Vertical Alignment) i IPS (In-Plane Switching).

Twisted Nematic (TN) paneli

TN paneli su najčešći i najpristupačniji tip panela. Oni imaju brz odziv i visoku osvežavajuću frekvenciju, što ih čini idealnim za gejming i akcione igre. Međutim, imaju uski ugao gledanja, slabije prikazuju boje i imaju manji kontrast u poređenju sa drugim tipovima panela.

Vertical Alignment (VA) paneli

VA paneli imaju bolji kontrast od TN panela i prikazuju dublju crnu boju. Takođe imaju širi ugao gledanja i bolje prikazuju boje. Međutim, imaju sporiji odziv od TN panela, što ih čini manje pogodnim za gejming i akcione igre. VA paneli su bolji za gledanje filmova i zahtevne grafičke zadatke.

In-Plane Switching (IPS) paneli

IPS paneli imaju najbolji prikaz boja i širok ugao gledanja, što ih čini idealnim za kreativne zadatke kao što su grafički dizajn i video produkcija. Imaju sporiji odziv od TN panela, ali brži od VA panela. Međutim, IPS paneli su najskuplji od tri tipa panela.

Karakteristike monitora

Evo nekoliko važnih karakteristika monitora koje bi trebalo da uzmete u obzir prilikom kupovine:

Rezolucija

Rezolucija se odnosi na broj piksela koji su prikazani na ekranu. Veća rezolucija znači da će biti prikazan veći broj piksela, što rezultira jasnijim i oštrijim slikama. U poslednje vreme, popularne su rezolucije visoke definicije (HD), punih visokih definicija (Full HD), ultra visokih definicija (UHD ili 4K) i super ultra visokih definicija (8K).

HD monitori imaju rezoluciju od 1280×720 piksela, dok Full HD monitori imaju 1920×1080 piksela. UHD monitori imaju rezoluciju od 3840×2160 piksela, a 8K monitori imaju neverovatnu rezoluciju od 7680×4320 piksela.

Za kućnu upotrebu, preporučuje se Full HD monitor zbog ravnoteže između kvaliteta slike i cene. Za profesionalne korisnike, posebno za uređivanje video materijala ili grafički dizajn, preporučuje se monitor sa UHD ili 4K rezolucijom. Gejmeri, s druge strane, često koriste monitore sa Full HD ili UHD rezolucijom.

Tipovi panela

Postoje tri glavna tipa panela: TN (twisted nematic), IPS (in-plane switching) i VA (vertical alignment). Svaki tip panela ima svoje prednosti i mane u pogledu kvaliteta slike i performansi, pa se preporučuje da odaberete onaj koji odgovara vašim potrebama.

  • TN paneli su najčešći i najjeftiniji tip panela. Ovi paneli imaju brze vreme odziva, što ih čini idealnim za gejming. Međutim, oni imaju lošije uglove gledanja i manju reprodukciju boja u poređenju sa drugim tipovima panela.
  • IPS paneli imaju širše uglove gledanja i bolju reprodukciju boja u poređenju sa TN panelima. Ovi paneli su idealni za profesionalne korisnike koji se bave uređivanjem fotografija i videa. Međutim, vreme odziva ovih panela je obično sporije u poređenju sa TN panelima.
  • VA paneli imaju najbolji kontrast od tri tipa panela, što znači da su idealni za prikazivanje tamnih scena i crne boje. Ovi paneli takođe imaju bolje uglove gledanja od TN panela, ali obično imaju sporije vreme odziva i nižu reprodukciju boja u poređenju sa IPS panelima. VA paneli se često koriste za monitorima koji se koriste za gledanje filmova i igranje igara.

    Ulazi na monitoru

    Kada birate monitor, važno je obratiti pažnju na vrste ulaza koje monitor poseduje. Ovo će vam omogućiti da ga povežete sa drugim uređajima, kao što su računari, konzole, DVD plejeri itd. Ovde su neke od najčešćih vrsta ulaza:

    • HDMI: HDMI je najčešći tip ulaza na modernim monitorima. Ovaj ulaz omogućava prenos slike i zvuka preko jednog kabla.
    • VGA: VGA je stariji tip ulaza koji se još uvek koristi na nekim monitorima. Ovaj ulaz se koristi za prenos analognog video signala.
    • DisplayPort: DisplayPort je noviji tip ulaza koji omogućava prenos slike i zvuka preko jednog kabla. DisplayPort se obično koristi za povezivanje sa računarima i drugim uređajima visokih performansi.
    • DVI: DVI je još jedan stariji tip ulaza koji se koristi za prenos digitalnog video signala. Ovaj ulaz se obično koristi za povezivanje sa računarima i drugim starijim uređajima.

    Zakrivljeni monitori vs. ravni monitori

    Poslednjih godina sve više se pojavljuju zakrivljeni monitori, a pitanje koje se postavlja je da li su oni bolji od ravno ekranih monitora. Zakrivljeni monitori imaju zakrivljenu površinu ekrana koja omogućava da se slika prikazuje sa manje refleksija i da se prikazuje pod uglom koji je bliži vidnom polju. Ovo može stvoriti osećaj uronjenosti u sliku.

    Sa druge strane, ravni monitori su uvek dobar izbor. Ravni monitori su standardni način prikaza slike i dobro se snalaze u većini situacija.

    Kada birate između zakrivljenog i ravno ekrana, trebalo bi da razmotrite vaše potrebe i zahteve, kao i da razmotrite korišćenje monitora. Ako se većinom koristite za rad na računaru, ravni monitor će biti sasvim dobar izbor.

Međutim, ako koristite računar za igranje video igara ili gledanje filmova, zakrivljeni monitor može vam pružiti bolje iskustvo gledanja. To je zato što zakrivljeni monitori mogu smanjiti odbljesak i pružiti bolje iskustvo gledanja iz svih uglova. Osim toga, zakrivljeni monitori obično imaju bolji kontrast od ravnih monitora.

Ipak, važno je napomenuti da su zakrivljeni monitori obično skuplji od ravnih monitora istih performansi. Ako vam cena igra važnu ulogu u izboru monitora, ravni monitor može biti bolji izbor.

Zaključak

Kupovina monitora može biti prilično zbunjujuća, ali nadamo se da vam je ovaj vodič pomogao da razumete različite tipove monitora, njihove karakteristike, prednosti i mane. Važno je uzeti u obzir vaše potrebe, kao i vaš budžet, kada birate monitor. Bez obzira na to da li tražite monitor za kućnu upotrebu, posao, igre ili grafički dizajn, postoji mnogo odličnih opcija dostupnih na tržištu. Nadamo se da ćete na kraju pronaći monitor koji vam savršeno odgovara.

 

Kompletnu ponudu monitora možete pogledati na sledećem linku: Pogledaj Ponudu Monitora