Kosa je jedan od glavnih atributa lepote i zdravlja, a pravilan izbor alata za njeno oblikovanje je ključan za postizanje željenog izgleda. Fen za kosu je jedan od najčešće korišćenih uređaja za stilizovanje kose, a kada birate pravi fen važno je uzeti u obzir vašu vrstu kose i vaše potrebe.

Postoji mnogo vrsta fenova na tržištu, svaki sa svojim jedinstvenim značajima i funkcijama. Neki fenovi su idealni za ravnu kosu, dok drugi pružaju najbolje rezultate za kovrdžavu kosu. Takođe, različiti nastavci mogu biti prikladni za različite stilove i teksture kose.

U ovom tekstu ćemo razmotriti različite vrste fenova i njihove karakteristike, kao i dati neke savete za odabir pravog fena za vašu kosu. Bilo da tražite fen za svakodnevnu upotrebu ili za posebne prilike, ovaj vodič će vam pomoći u odabiru savršenog fena za vašu kosu.

Tipovi fenova za kosu

Klasični fenovi: To su tradicionalni fenovi koji se koriste za sušenje kose. Oni dolaze u različitim veličinama i snagama. Klasični fenovi su obično jeftiniji od drugih vrsta fenova.

Fenovi za sušenje: Ovo su fenovi koji se koriste za brže sušenje kose. Oni su obično snažniji od klasičnih fenova i dolaze s različitim nastavcima koji omogućavaju precizno sušenje kose.

Jonski fenovi: Jonski fenovi proizvode negativno nabijene jone koji se vezuju za pozitivno nabijene jone u kosi. To pomaže u uklanjanju statičkog elektriciteta i smanjuje vreme sušenja kose. Ovi fenovi su idealni za suvu i oštećenu kosu.

Turmalinski fenovi: Turmalinski fenovi koriste turmalin, mineral koji se koristi za proizvodnju negativnih jona. Turmalinski fenovi su idealni za ravnu kosu jer pomažu u izravnavanju kose i smanjuju vreme sušenja.

Keramički fenovi: Keramički fenovi imaju keramičku površinu koja se zagreva i ravnomerno raspoređuje toplinu po kosi. To pomaže u izbegavanju pregrevanja kose i smanjuje rizik od oštećenja.

Fenovi sa četkom: Fenovi sa četkom su kombinacija četke i sušača. Oni omogućavaju precizno sušenje kose i stvaraju volumen i teksturu.

Koji fen odabrati za ravnu kosu?

Ako imate ravnu kosu, najbolji izbor za vas su turmalinski ili keramički fenovi. Oni će pomoći u izravnavanju kose i smanjiti vreme sušenja. jonski fenovi takođe su dobar izbor jer pomažu u uklanjanju statičkog elektriciteta.

Koji fen odabrati za kovrdžavu kosu?

Ako imate kovrdžavu kosu, najbolji izbor je fen za sušenje sa difuzerom. Difuzer je nastavak koji se stavlja na fen i omogućava ravnomerno sušenje kose bez stvaranja nepoželjnih kovrdža ili frizz-a. Jonski fenovi su takođe dobar izbor jer pomažu u uklanjanju statičkog elektriciteta i čine kosu glatkom.

Kako odabrati pravi fen za kosu?

Kada birate fen za kosu, trebate razmotriti nekoliko faktora:

Snaga: Snaga fena meri se u vatima. Što je veća snaga to će fen brže sušiti kosu. Međutim, ako imate tanku i osjetljivu kosu, previše snažan fen može je oštetiti.

Nastavci: Različiti nastavci omogućavaju različite načine oblikovanja kose. Difuzer je idealan za kovrdžavu kosu, a četke i nastavci za uvijanje su idealni za ravnu kosu.

Težina: Težina fena može biti važna ako imate dugu i gustu kosu koju morate dugo sušiti. Teži fenovi mogu biti naporni za ruke i teško ih je držati.

Kao što ste pročitali, odabir pravog fena za kosu može biti ključan za postizanje željenog izgleda kose. Međutim, pre nego što kupite fen za kosu, važno je razmotriti nekoliko faktora, uključujući snagu, vrstu nastavaka, težinu i cenu.

Ako imate ravnu kosu, najbolji izbor bi bio fen sa četkom, jer će vam pomoći u postizanju savršeno ravne kose, dok bi jonski fen bio odličan izbor za smanjenje statičkog elektriciteta i pomoći kosi da izgleda sjajnije i glatkije.

Ako imate kovrdžavu kosu, fen sa difuzorem bi bio idealan izbor, jer će vam pomoći u stvaranju prirodnih i definisanih kovrdža, bez nepoželjnog frizza. Osim toga, jonski fenovi bi takođe bili dobar izbor za kovrdžavu kosu, jer će vam pomoći u održavanju kovrdža na mestu.

Uvek imajte na umu da odabir pravog fena za kosu zavisi od vaših potreba i vrsti kose. Tako da, pre kupovine, proverite recenzije drugih korisnika i istražite različite modele koji bi odgovarali vašim potrebama.

Na kraju krajeva, odabir pravog fena za kosu je važan korak u postizanju savršenog izgleda kose. Pravi fen za kosu će vam pomoći u oblikovanju kose, poboljšanju njenog zdravlja i održavanju kose na mestu tokom cijelog dana.

 

Pogledajte kompletnu ponudu fenova na sajtu DOTmarket.rs