Kako odabrati pravi televizor za vaš dom

U današnje vreme, televizor je postao nezamenjiv element u većini domova. Kada birate novi televizor, postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir. U ovom članku, pružićemo vam nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da odaberete pravi televizor za vaš dom.

Razmislite o veličini ekrana

Jedan od najvažnijih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odabira novog televizora je veličina ekrana. Veličina ekrana zavisi od veličine sobe u kojoj će se televizor nalaziti i od toga na kojoj udaljenosti će se gledati. Veći ekran može pružiti ugodniji doživljaj gledanja, ali ako je prevelik za sobu u kojoj se nalazi, može biti naporno za oči. Takođe, ako se gleda sa previše blizu, slika može izgledati zrnasto ili mutno.

Rezolucija slike

Rezolucija slike određuje koliko detalja će biti vidljivo na ekranu. Što je veća rezolucija, to će biti više detalja. Danas su najčešće dostupne tri vrste rezolucije – HD (720p), Full HD (1080p) i 4K (2160p). Ako želite najbolji mogući kvalitet slike, razmislite o kupovini televizora sa 4K rezolucijom, ali budite spremni da platite višu cenu.

Tip panela

Postoje tri vrste panela koje su najčešće dostupne – LED, OLED i QLED. LED paneli su najčešći i najjeftiniji. OLED paneli su skuplji, ali pružaju bolju kvalitetu slike i dublju crnu boju. QLED paneli su najskuplji, ali pružaju najbolji kvalitet slike i boje.

Smart funkcije

Mnogi novi televizori imaju “smart” funkcije koje omogućuju povezivanje na internet i pristup raznim aplikacijama kao što su Netflix, YouTube, itd. Ako planirate da koristite te funkcije, razmislite o kupovini televizora sa ugrađenim operativnim sistemom koji ima podršku za aplikacije koje želite da koristite. Ovo može biti veoma praktično jer vam omogućava da pristupite svom omiljenom sadržaju bez potrebe za dodatnim uređajima.

Broj priključaka

Pre nego što odaberete novi televizor, razmislite o broju uređaja koje planirate da priključite na njega. Ovo može biti DVD/Blu-ray plejer, igraća konzola, soundbar ili drugi uređaji. Proverite da li novi televizor ima dovoljno HDMI i USB priključaka za vaše potrebe.

Boja i dizajn

Za mnoge ljude, dizajn televizora može biti podjednako važan kao i funkcionalnost. Ako želite da se uklapa u vaš enterijer, razmislite o odabiru televizora u boji koja odgovara ostalim elementima u vašoj sobi. Takođe, obratite pažnju na stil postolja i okvira, jer će ovi elementi takođe uticati na izgled vašeg televizora.

Budžet

Kao i kod bilo koje druge kupovine, budžet je važan faktor prilikom odabira novog televizora. Cene se razlikuju u zavisnosti od veličine ekrana, razlučivosti, tipa panela i drugih karakteristika. Postavite realan budžet pre nego što krenete u potragu za novim televizorom i pokušajte da pronađete najbolju kombinaciju karakteristika za vaš novac.

Zaključak

Odabir novog televizora može biti izazovan, ali ako uzmete u obzir ove faktore, možete biti sigurni da ćete izabrati televizor koji odgovara vašim potrebama. Razmislite o veličini ekrana, razlučivosti, tipu panela, smart funkcijama, broju priključaka, boji i dizajnu, kao i vašem budžetu. Srećno u potrazi za novim televizorom!

Pogledajte kompletnu ponudu televizora na sajtu dotmarket.rs

LG televizori

Samsung televizori

TCL televizori

Tesla televizori

Sony televizori

Hisense televizori

Fox televizori

Vox televizori

Toshiba televizori