Čišćenje kuće je neophodan posao, a najvažniji alat koji vam može pomoći u tome jeste usisivač. Uz veliki broj različitih vrsta usisivača koji su dostupni na tržištu, izbor pravog usisivača za vaš dom može biti izazovan. U ovom blog postu ćemo istražiti različite vrste usisivača, kao i bitne karakteristike koje treba imati na umu prilikom odabira najboljeg usisivača za vaš dom.

Koje vrste usisivača postoje?

Postoje različite vrste usisivača koji su dostupni na tržištu, a neke od najčešćih vrsta uključuju:

  1. Usisivači sa kesom za prašinu
  2. Usisivači sa posudom za prašinu
  3. Usisivači na vodu
  4. Štapni usisivači
  5. Ručni usisivači
  6. Robot usisivači
  7. Paročistači

Usisivači sa kesom za prašinu

Usisivači sa kesom za prašinu su najčešći tip usisivača koji se koristi u kućama širom sveta. Ovaj tip usisivača ima vrećicu koja se montira unutar usisivača, a koja sakuplja prašinu i nečistoće. Međutim, ove vrećice se moraju redovno menjati, a zamena košta. Usisivači sa kesom su obično tiši od drugih tipova usisivača, ali mogu biti manje efikasni kada su u pitanju skupljanje krupnijih čestica.

Usisivači sa posudom za prašinu

Usisivači sa posudom za prašinu su noviji tip usisivača, a oni imaju posudu umesto vrećice za sakupljanje prašine. Ova posuda se može isprazniti i oprati, što znači da nema troškova zamene kao kod usisivača sa kesom. Međutim, praznjenje posude može biti neugodno za osobe koje pate od alergija ili astme, jer se prašina može raspršiti u vazduhu.

Usisivači na vodu

Usisivači na vodu su vrsta usisivača koja koristi vodu kao filter umesto vrećice ili posude. Ovi usisivači su dobri za ljude koji pate od alergija i astme, jer voda efikasno zadržava čestice prašine i alergene, što znači da se ne šire u vazduh. Ovi usisivači su takođe dobri za dubinsko čišćenje tepiha, jer voda može pomoći u uklanjanju tvrdokornih mrlja.

Štapni usisivači

Štapni usisivači su lagani i pokretni, što ih čini idealnim za čišćenje manjih površina. Ovi usisivači su obično bežični, što znači da nema kablova, pa ih možete koristiti u svakoj sobi u kući. Štapni usisivači su dobri za uklanjanje prašine, ali nisu najbolji izbor za dubinsko čišćenje tepiha.

Ručni usisivači

Ručni usisivači su mali i lagani, što ih čini savršenim za čišćenje manjih površina ili teško dostupnih mesta. Ovi usisivači su obično bežični i imaju punjivu bateriju, tako da ih možete koristiti gde god vam treba.

Robot usisivači

Robot usisivači su savremeni usisivači koji se samostalno kreću po vašoj kući i čiste. Oni imaju senzore koji im pomažu da se kretaju oko prostorija, a mogu se programirati tako da čiste po rasporedu koji odgovara vašim potrebama. Robot usisivači su dobri za održavanje čistoće vašeg doma između temeljnijih čišćenja, ali nisu najbolji izbor za dubinsko čišćenje tepiha.

Paročistači

Paročistači koriste paru pod visokim pritiskom kako bi očistili površine i ubili bakterije i viruse. Oni su dobri za čišćenje tvrdih podova i površina, kao i za uklanjanje tvrdokornih mrlja. Međutim, paročistači su obično skuplji od drugih vrsta usisivača, a takođe mogu biti teški i bučni.

Šta je bitnije: Usisna snaga ili snaga motora usisivača?

Usisna snaga i snaga motora su dve bitne karakteristike usisivača koje treba uzeti u obzir prilikom odabira usisivača. Usisna snaga određuje koliko efikasno usisivač može usisati prašinu i nečistoće, dok snaga motora utiče na brzinu kojom se usisivač kreće i na buku koju proizvodi. Međutim, važno je napomenuti da visoka usisna snaga ne znači uvek i da snaga motora nije jedina karakteristika koju treba uzeti u obzir prilikom odabira usisivača.

HEPA filter

HEPA filter je filter visoke efikasnosti koji se koristi u usisivačima za filtriranje sitnih čestica prašine i alergena. HEPA filter je dizajniran da zadrži 99,97% čestica veličine 0,3 mikrona i većih, što znači da se neće širiti u vazduh prilikom korišćenja usisivača. HEPA filteri su naročito korisni za ljude sa alergijama i astmom, jer pomažu u uklanjanju alergena i drugih iritansa iz kuće.

Kako odabrati usisivač na osnovu vrste tepiha i poda?

Kada birate usisivač, važno je uzeti u obzir vrstu tepiha i poda koji imate u kući. Duboko i mekano područje tepiha zahtevaju jači usisivač sa većom usisnom snagom kako bi se efikasno očistili. Tvrde površine, poput drvenih podova, zahtevaju usisivač sa mekanom četkom kako bi se izbegle grebanje i oštećenja. Takođe, ako imate kućne ljubimce, možda ćete želeti usisivač koji je posebno dizajniran za uklanjanje dlaka i nečistoća sa tepiha.

Uz pravilno održavanje produžićeš vek trajanja usisivača

Kada odaberete usisivač, važno je da ga pravilno održavate kako bi trajao što duže. Redovno menjajte filtere i kese za prašinu, a četku i crevo usisivača očistite nakon svake upotrebe. Takođe, pre nego što počnete sa usisavanjem, uklonite krupnije predmete sa poda kako ne bi oštetili usisivač. Redovno servisirajte usisivač kako biste bili sigurni da funkcioniše u najboljem stanju.

Zaključak

Kada birate usisivač za svoj dom, važno je uzeti u obzir vrstu poda i tepiha, kao i druge karakteristike usisivača, poput vrste filtera, snage motora i usisne snage. Razmotrite svoje potrebe i prioritete kako biste odabrali usisivač koji će najbolje odgovarati vašim zahtevima za čišćenjem. Uz pravilno održavanje, vaš usisivač će trajati što duže i pomoći vam da održite svoj dom čistim i zdravim.