Hemija za bazene

Ukoliko ste ponosni vlasnik bazena, sigurno želite da voda u vašem bazenu bude kristalno čista i bezbedna za kupanje. Međutim, voda u bazenu često može postati mutna, zelena ili čak opasna za zdravlje ukoliko se ne održava pravilno. Hemija za bazene je kompleksna oblast koja se bavi održavanjem hemijske ravnoteže u vodi u bazenu kako bi se sprečio rast bakterija, algi i drugih nečistoća.

Održavanje hemijske ravnoteže u vodi u bazenu je ključni faktor za postizanje sigurne i zdrave vode za kupanje. Hemijska ravnoteža u vodi u bazenu odnosi se na optimalne nivoe pH vrednosti, koncentracije hlora i drugih hemikalija u vodi. Previše ili premalo hlora, visoka ili niska pH vrednost, visoke koncentracije algi ili bakterija mogu dovesti do neželjenih posledica poput iritacija kože, očiju ili respiratornog trakta.

U nastavku teksta istražićemo neke osnovne principe hemije za bazene, objasniti šta su hemikalije koje se najčešće koriste, kako se koriste i kako se meri pH vrednost vode u bazenu. Takođe ćemo vam dati korisne savete za održavanje zdrave i bezbedne vode u vašem bazenu. Sledite naše savete i uživajte u svom bazenu tokom cele sezone.

Hlor je najčešće korišćena hemikalija za dezinfekciju vode u bazenima. Hlor ubija bakterije, alge i druge patogene organizme u vodi i tako sprečava razvoj bolesti i infekcija kod ljudi koji koriste bazen. Hlor se obično dodaje u vodu u obliku tableta ili granula, a njegova koncentracija se održava u opsegu od 1,0 do 3,0 delova po milionu (ppm).

Antialgin je hemikalija koja se koristi za sprečavanje rasta algi u vodi. Alge mogu biti opasne jer mogu izazvati klizavost na površini bazena i stvoriti tamne mrlje na zidovima i dnu bazena. Antialgin se obično dodaje u vodu u obliku tečnosti ili granula i njegova koncentracija se održava u opsegu od 0,5 do 1,0 ppm.

pH minus je hemikalija koja se koristi za smanjenje pH vrednosti vode u bazenu. pH vrednost je važna jer utiče na učinkovitost hlorovog dezinfekcionog sredstva. Ako je pH vrednost previše visoka, hlor se neće efikasno razložiti i neće biti u stanju da ubije bakterije i druge patogene organizme. pH minus se obično dodaje u vodu u obliku praha ili granula, a preporučena pH vrednost vode u bazenu je u opsegu od 7,2 do 7,6.

Kako se hemija za bazene koristi?

Hemija za bazene se obično koristi na sledeći način:

  • Testirajte vodu u bazenu koristeći test trake ili tester za merenje pH vrednosti, koncentracije hlora i drugih hemikalija.
  • Dodajte odgovarajuće količine hemikalija u bazen kako biste održali odgovarajuću pH vrednost, koncentraciju hlora i druge hemikalije u vodi.
  • Pustite filter da radi nekoliko sati kako bi se hemikalije ravnomerno rasporedile po vodi.
  • Ponovno testirajte vodu i ponovite korake 2 i 3 ako je potrebno da bi se održala ravnoteža hemikalija u vodi.

Kako se meri i šta se meri da bi se održala ravnoteža?

Da biste održali hemijsku ravnotežu u bazenu, morate redovno testirati vodu i meriti nivo hemikalija u njoj. Testiranje vode u bazenu je relativno jednostavan proces i može se obaviti koristeći test trake, testere ili reagense. Ovi testovi vam omogućavaju da merite pH vrednost, koncentraciju hlora, alginata i drugih hemikalija u vodi.

pH vrednost vode u bazenu bi trebala biti u opsegu od 7,2 do 7,6. Ako je pH vrednost previsoka, koristite pH minus hemikaliju da biste smanjili pH vrednost. Ako je pH vrednost preniska, koristite pH plus hemikaliju da biste je podigli.

Koncentracija hlora u vodi bi trebala biti u opsegu od 1,0 do 3,0 ppm. Ako je koncentracija hlora preniska, dodajte više hlorovih granula ili tableta u vodu. Ako je koncentracija hlora previsoka, dodajte više vode u bazen kako bi se razredio hlor.

Koncentracija alginata u vodi bi trebala biti u opsegu od 0,5 do 1,0 ppm. Ako je koncentracija alginata preniska, dodajte više antialgin hemikalije u vodu. Ako je koncentracija alginata previsoka, koristite algecid hemikaliju da biste uništili alge.

Kako se pravilno održava i tretira voda u bazenu?

Da biste održali vodu u bazenu čistom i zdravom, trebate je redovno tretirati i održavati. Evo nekoliko koraka koje možete slediti da biste održali bazen u dobrom stanju:

  1. Proverite pH vrednost vode u bazenu jednom nedeljno i korigujte pH vrednost ako je potrebno.
  2. Proverite koncentraciju hlora u bazenu najmanje jednom nedeljno i dodajte više hlorovih granula ili tableta ako je potrebno.
  3. Koristite antialgin hemikaliju kako biste sprečili rast algi u vodi. Dodajte ga u vodu jednom nedeljno ili prema potrebi.
  4. Proveravajte filter i pumpu za vodu u bazenu jednom nedeljno i očistite ih po potrebi.
  5. Vodu u bazenu promenite jednom ili dvaput godišnje, u zavisnosti od količine korišćenja i okolnosti.
  6. Pokrijte bazen kada nije u upotrebi kako biste smanjili gubitak vode zbog isparavanja.

Zaključak je da održavanje hemijske ravnoteže vode u bazenu nije samo neophodno, već je i veoma važno za održavanje sigurne i zdrave vode za kupanje. Hemijska ravnoteža se postiže pravilnim merenjem i doziranjem hemikalija u vodu, što uključuje pH balansiranje, dodavanje hlora i drugih hemikalija za održavanje pravilne koncentracije. Bez održavanja pravilne hemijske ravnoteže, voda u bazenu može postati mutna, zelena ili čak opasna za zdravlje.

Važno je napomenuti da je pravilno održavanje hemijske ravnoteže u bazenu dugoročan proces i zahteva redovno testiranje vode i pravilno doziranje hemikalija. Međutim, uz odgovarajuću pažnju i redovno održavanje, možete održati vodu u vašem bazenu kristalno čistom i bezbednom za kupanje tokom cele sezone.

U zaključku, korišćenje hemije za bazene može zvučati zastrašujuće za neke vlasnike bazena, ali kada se savladaju osnovni principi, održavanje hemijske ravnoteže u vodi u bazenu postaje lakše i efikasnije. Pravilno održavanje hemijske ravnoteže u vodi u bazenu nije samo važno za vaše zdravlje, već i za duži vek trajanja vašeg bazena i njegove opreme. Sledite savete stručnjaka, budite odgovorni vlasnik i uživajte u svom bazenu tokom cele sezone.

Ukoliko imate pitanja pozovite nas na 011 3949 212, a ukoliko Vam treba Hemija za bazen budite slobodni da pogledate na nasem sajtu DOTmarket.rs