Baštovanstvo može biti zahtevan posao, ali sa pravim alatima to može biti veoma zabavno i jednostavno. U ovom članku, izdvojili smo 10 najboljih baštenskih alata koji će vam pomoći da održavate vašu baštu i biljke na najbolji način.

  1. Lopata za baštu – Lopata je jedan od najosnovnijih baštenskih alata. Ona se koristi za kopanje i pripremu zemlje za sadnju, a takođe može pomoći i u uklanjanju korova i premeštanju biljaka.
  2. Grabulje – Grabulje se koriste za sakupljanje lišća, travnatih ostataka i drugih sitnih materijala sa zemlje, kao i za izjednačavanje zemlje pre sadnje.
  3. Makaze za grane – Makaze za grane su ključni alat za oblikovanje grmlja i drveća. One mogu seći grane različitih debljina i lako se rukuju.
  4. Kosa za travu – Kosa za travu je još jedan osnovni alat za održavanje bašte. Pomaže u održavanju travnjaka i održavanju zemlje čistom.
  5. Set alata za kalemljenje – Ako želite da kalemite vaše voćke ili cveće, set alata za kalemljenje će vam pomoći da to uradite na najbolji način. Ovaj set obično sadrži skalpel, klešta i traku za kalemljenje.
  6. Perač pod pritiskom – Perač pod pritiskom je odličan alat za čišćenje patios, terasa i drugih površina u vašoj bašti. Može se koristiti za uklanjanje prljavštine, mahovine, plesni i algi.
  7. Sipka za podršku biljaka – Sipka za podršku biljaka se koristi za podršku biljkama koje se šire ili se lako savijaju. Može se koristiti za podršku biljkama kao što su paradajz, pasulj ili grašak.
  8. Baštenske makaze – Baštenske makaze su savršene za orezivanje biljaka i grmlja, kao i za uklanjanje mrtvih listova i cvetova.
  9. Prskalica za vodu – Prskalica za vodu se koristi za zalivanje biljaka. Postoje različite vrste prskalica koje mogu biti prilagođene različitim vrstama biljaka i različitim količinama vode
  10. Testera za grane – Ako imate drveće u vašoj bašti, testera za grane će vam pomoći da uklonite grane koje su oštećene, bolesne ili suvišne. Ovaj alat je posebno važan kada se radi o drveću koje se uzgaja u voćnjacima

Ovi alati mogu vam pomoći da uživate u vašoj bašti i učinite je predivnom. Međutim, pre nego što kupite bilo koji alat, važno je da razmislite o vrsti bašte koju imate, veličini i o vrsti poslova koje obično obavljate. Na taj način ćete moći odabrati najbolji set alata za vaše potrebe. Takođe, važno je da alate održavate u dobrom stanju i da ih čistite nakon upotrebe kako bi vam služili dugi niz godina.

Uz ove alate i malo truda, vaša bašta će zasijati u punom sjaju, a vaše biljke će zdravo rasti i cvetati. Sada kada imate listu od 10 najboljih baštenskih alata, vreme je da krenete u nabavku i počnete sa uređenjem vaše bašte.

Pogledajte kompletnu ponudu baštenskih alata i opreme na sajtu dotmarket.rs